Maatalouskomissaaria tapaamassa

Viime maanantaina oli hieno tilaisuus päästä tapaamaan maatalouskomissaari Phil Hogania.
Kokoomus kuuluu Euroopan parlamentissa EPP-ryhmään johon Hoganikin puolue kuuluu. Kuuluminen suureen ja vaikutusvaltaiseen ryhmään auttaa Suomenkin asioiden eteenpäin vientiä, kuten maatalouskomissaarin käynti Kokoomuksen vieraana osoittaa.
Kokoomuksen puoluetoimistolla järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla Kokoomuksen eurovaaliehdokkaita, etujärjestöjen ja yritysten edustajia sekä puolueväkeä. Phil Hogani puhui EU:n tulevasta rahoituskehyksestä ja sen tuomista haasteista uusiin maataloustukijärjestelmiin. Ilmastonmuutoksen hillintään liittyen hän kertoi aloitteestaan metsittää vajaatuottoisia peltoja hiilinieluiksi, joista viljelijälle voitaisiin maksaa myös korvausta. Tämän jälkeen puhuivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ja sisäministeri Kai Mykkänen. Sitten päästettiin irti Kauhavan ja Kauhajoen omat pojat. Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Janne Sankelo sekä allekirjoittanut käytimme ajankohtaisiin maatalous- ja ilmasto-asioihin liittyvät puheenvuorot. Itse asiassa johdimme keskustelun kulkua ennen yleiskeskustelun alkua hyvän tovin. Itse kerroin maatalouden huonosta kannattavuudesta ja siitä, että koska markkinoilta on vaikea saada viljelijöille riittävästi tuloja, neuvottelut uuden ohjelmakauden tukijärjestelmistä ovat elintärkeät. Etelä-Suomen kansalliset tuet, joilla on kytkös myös pohjoisemman C-alueen tukimaksuihin, ovat katkolla ensi vuonna ja niihin tulee saada jatkoa.

Ilmastonmuutoskeskustelussa oli eduskuntavaalien aikana ja edelleenkin varsin syyttävä sävy viljelijöitä ja metsänomistajia kohtaan. Tuntuu, että halutaan rakentaa vastakkainasettelua tietoisesti. Koko Suomi on yhtä suurta hiilinielua peltoineen ja metsineen. Jotta maanviljelijät ja metsänomistajat saadaan mukaan ilmastonmuutoksentorjuntaan, on edettävä myönteisen keskustelun kautta syyllisten etsimisen sijaan.
Tilaisuuden jälkeen nousimme vaalipäällikön kanssa junaan kohti Seinäjokea hyvillä mielin siitä, että kannattaa kuulua oikeaan puolueeseen ja ryhmään. Silloin pääsee tapaamaan ja keskustelemaan omalle elinkeinolle tärkeiden ihmisten kanssa.