HALPUUTETTU SIKAFARMARI KÄVI HELSINGISSÄ

Helsingin reissu tuli tehtyä. MTK:n mielenosoitus onnistui loistavasti. Traktorit ja maaseudun väki olivat liikkeellä runsain joukoin ja päättäväisin mielin.  Itse kannoin ” Rahat loppu – olen halpuutettu” -kylttiä vakavin mutta odottavin ajatuksin. Tapahtuman viesti oli vahva ja vaikuttava.   Etujärjestömme toimii kun on toiminnan aika.  Tuntui hienolta olla MTK:n jäsen.

Ihmiset katujen varsilla peukuttivat ja tervehtivät iloisesti kaupunkiin tulevia mielenilmaisun osanottajia.  Pääkaupunkiseutulaisten  myönteinen vastaanotto kertoi siitä , että he ovat kyllä ymmärtäneet miksi me olimme siellä.  Myötätuntoa ja sympatiaa tuli myös paikalla olleilta päättäjiltä.  Paraneeko maatalouden ahdinko ja kannattavuus , jää nähtäväksi.  

Mavin ylijohtaja Tenholan hyllytys oli osoitus siitä ,että mielenosoituksella saatiin painetta aikaan ja  jossain menee raja siinäkin miten johtavat viranhaltijat suoriutuvat töistään.  Mavin ja Eviran yhdistymisselvitys kertoo aikanaan saadaanko toimintaa tehostettua ja ennen kaikkea maatilojen byrokratiaa purettua sitä kautta.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kävi Brysselissä palaverissa laihoin tuloksin. Mitään konkreettista EU:n yhteistä linjaa ei tässä maatalouskriisissä tunnu EU:lla olevan. Suurimmat odotukset ovat nyt kolmen ässän hallituksen toimissa. Noin periaatteessa maassamme pitäisi olla nyt maaseutumyönteisin hallitus mitä voidaan vaaleilla saada aikaan.    

SOK:n päähalpuuttaja Taavi Heikkilä kertoi Maaseudun Tulevaisuudessa ennen mielenosoitusta , että myötätuntomme on tuottajien puolella ja on kaikkien etu , että ruuantuotannon tulevaisuus olisi kannattavammalla pohjalla. Mielistelyn sijaan me tarvitsemme euroja.  Se , että S-kaupat myyvät enemmän suomalaista lihaa ei auta , jos teurastamon saama hinta siitä on liian alhainen.

SOK:lle ja muille kaupparyhmittymille tiedoksi , että avaimet maatalouden kannattavuuskriisin ratkaisemiseen ovat nimenomaan kaupalla.  Ainut kanava saada lisää rahaa ruokaketjuun on Suomen omat markkinat.  Elintarviketeollisuuden kyky maksaa kunnon hintaa alkutuotteista viljelijälle riippuu vain ja ainoastaan siitä mitä kauppa maksaa tuotteista teollisuudelle.  Jos kauppa oikeasti haluaa auttaa tuottajaa, sen pitää lopettaa halpuuttaminen. Kaupalla on tässä suuri vastuu.

Olen saanut valtavasti palautetta Halpuutettu sikafarmari-kirjoituksestani. Kiitos siitä kaikille.  Ihmiset ympäri Suomea ottivat yhteyttä ja kertoivat omasta tilanteestaan. Monet maatilat ovat tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa.

Bisneksen teon keskellä kannattaa muistaa , että  me olemme täällä maaseudulla tuntevia, eläviä  ihmisiä jotka yritämme elättää perheemme ja itsemme  Meillä on talot,  maat ja mannut sekä koko elämäntyö kiinnitettyinä , jotta voisimme harjoittaa unelma-ammattiamme.  Meidät voi tietysti halpuuttaa  pohjamutiin asti, jos niin halutaan. Suomen kansan viesti on tullut selväksi, se haluaa, että maanviljelijä pärjää ja on valmis siitä myös maksamaan ruuan hinnassa.

Sami  Yli-Rahnasto
Kauhajoki, Halpuutettu sikafarmari